De wijze raad van Tante Kaat (1)

Nee, het huishouden runnen is niet altijd een makkie. Je staat er in voor de aankoop, planning, budgettering, voorraadbeheer, veiligheid, catering, energiebesparing, fiscaliteit, verzekeringen, hygiëne, onderhoud, knopen doorhakken  (én aanzetten) en nog zoveel meer. Daarom schreef Tante Kaat een boek: De Huishoudmanager. En daarom geven wij in november tips uit dat boek…


Hét probleem van vandaag: Ik raak altijd belangrijke papieren kwijt. Als ik bijvoorbeeld mijn belastingaangifte moet invullen, is het steeds weer een tijdje zoeken totdat ik alle loonbriefjes bij elkaar gevonden heb.

Dé oplossing: Alles begint met een goede sortering van je post. Leg je post op één vaste plaats. Open alle post een maal per week waarbij je meteen sorteert wat je wel en niet moet bewaren. Belangrijke papieren bewaar je in een map met tabbladen; belangrijke mailtjes, elektronische facturen en digitale rekeningoverzichten bewaar je in mapjes op de computer. Graag voeg ik aan dit laatste nog een wijze raad van mevrouw Deraedt zelf aan toe:  Bewaar deze gegevens ook op een aparte harde schijf of USB-stick, want of je het niet leuk vindt of niet: computers crashen.

Handig is ook het stukje over hoe lang je bepaalde documenten moet bijhouden. Wist je bijvoorbeeld dat je een kopie van de brief waarmee je een verzekeringscontract opzegt drie jaar moet bijhouden of dat je je jaarlijkse loonfiches en jaarlijkse uittreksels met loopbaangegevens van de Rijksdienst van Pensioenen moet bijhouden tot je pensioen?

Tante Kaat De Huishoudmanager telt 427 bladzijden en is uitgegeven bij Roularta Books.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: